Doorgaan naar content
Werkplekleren in de zorg
De Gekke Tafel: prikkelend spel voor werkplekleren in de zorg
Zelf aan de slag

De Gekke Tafel: prikkelend spel voor werkplekleren in de zorg

Terug naar overzicht

Door Heleen Daggenvoorde

— Geschatte leestijd 4 minuten

Hoe kijk je als adviseur Leren & Ontwikkelen met frisse ogen naar werkplekleren? Laat De Gekke Tafel je daarbij inspireren.

Deze creatieve werkvorm prikkelt je om vaste patronen los te laten. Door nieuwe combinaties van thema’s en leervormen te maken, ontstaan verrassende ideeën voor werkplekleren. De Gekke Tafel zet je direct aan het denken, daagt uit tot gesprek en helpt je voorbij de standaard leeroplossingen te kijken.

Je gebruikt de werkvorm in tweetallen of kleine groepen. Door samen hardop te denken en ideeën te delen, werk je sneller toe naar scherpe, vernieuwende leeroplossingen. Ideaal voor een brainstorm, een interne ontwikkelsessie of als startpunt van een ontwerptraject.

Hoe het werkt

  • Stap 1: Pak willekeurig één geel en één blauw kaartje.

    • Geel = een inhoudelijk thema, zoals medicatie, samenwerken met mantelzorgers of omgaan met werkdruk.

    • Blauw = een manier van leren op de werkplek, bijvoorbeeld meelopen met een collega, een casus bespreken of samen reflecteren.

  • Stap 2: Hoe kun je het gele en het blauwe kaartje combineren tot een leeractiviteit op de werkplek? Denk dan ook aan de volgende thema’s: Wat zou je op een nieuwe manier kunnen leren? Hoe kun je dat organiseren op de werkplek? En wat levert het op voor medewerkers, teams en cliënten? Wat heb je nodig aan leermiddelen (zoals een opdrachtkaart, poster of teamoverleg)?

  • Stap 3: Deel het idee aan tafel. Bouw samen verder: hoe maak je het nog effectiever of leuker? Zo inspireer je elkaar en ontstaat er een toolbox vol leerideeën.

Aan de slag!

Download de kaartjes en de instructies en print ze uit. Er zijn ook lege kaartjes toegevoegd, zodat je zelf thema’s of leervormen kunt bedenken die passen bij jouw context. 

De Gekke Tafel is geen doel op zich! Het biedt ook geen standaard leeroplossing. Het is een zetje om anders te kijken en denken over leren op de werkvloer. Deze werkvorm werkt goed in leerteams of tijdens een teamoverleg over deskundigheidsbevordering. Of zet het in wanneer het voor jou passend is.


Geef je reactie