Doorgaan naar content
Werkplekleren in de zorg
Kletspot: de informele gespreksstarter voor goede gesprekken
Zelf aan de slag

Kletspot: de informele gespreksstarter voor goede gesprekken

Terug naar overzicht

Door Amber Dirksen

— Geschatte leestijd 5 minuten

Op de werkvloer leer je veel van je collega’s door met elkaar in gesprek te gaan. Zo kan je het gesprek aan gaan om elkaar beter te leren kennen, ervaringen te delen, creatief en probleemoplossend te denken, maar ook voor teambuilding of ontspanning. Jij kan als werkgever goede gesprekken faciliteren! Zo zorg jij er bijvoorbeeld met de kletspot voor dat er op de werkvloer maximaal geleerd wordt.

Ken jij de kletspot al? Een kletspot is een pot met daarin verschillende kaartjes. Op deze kaarten staan vragen, stellingen, dilemma's, opdrachten etc. Deze zijn meestal thema gerelateerd. Zo kan de kletspot ondersteunen bij het verwelkomen van een nieuwe collega. Maar ook een nieuwe manier van rapporteren kan met behulp van de kletspot bespreekbaar worden gemaakt.

De kletspot moedigt aan om met elkaar te ‘kletsen’, om verhalen en kennis te delen. De kaartjes zijn gespreksstarters, waarmee je interessante discussies en levendige uitwisselingen tussen collega’s kunt bevorderen. En dat in een gewoon ontspannen en gezellige sfeer, zodat iedereen wordt aangemoedigd deel te nemen aan het gesprek.

Hoe werkt dat in de praktijk?

De kletspot kan je eigenlijk op elk moment inzetten. Bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg. Voor minder formeel gebruik plaats je de pot op kantoor of op de koffietafel. Het inzetten van de kletspot hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Een collega pakt een kaartje en leest deze voor. De andere collega’s reageren op het kaartje. Soms kan dit tot een diepgaande discussie leiden, maar andere keren zijn de kaartjes snel en kort te behandelen. Zo ben je dus zelf in de lead met hoeveel tijd de kletspot in beslag neemt.

Makkelijk en snel inzetbaar

De kletspot is makkelijk en snel inzetbaar, maar geeft veel resultaat. De kletspot is vooral een mooie aanvulling op een formeel leertraject. Zo kan bijvoorbeeld via een e-learning of training een nieuwe manier van rapporteren worden aangeleerd en kan dit via de kletspot bespreekbaar worden gemaakt op de werkvloer. Waarvoor zou jij de kletspot als ondersteuning willen inzetten?

Zelf aan de slag met de kletspot?

In Microsoft Word kun je eenvoudig en laagdrempelig kaartjes maken met de tekstvak optie. Hierop kun je zelf vragen, stellingen, dilemma’s, opdrachten etc. invullen. Ennnn printen maar! Verder hoef je dan alleen nog een leuke pot aan te schaffen om de kaartjes in te bewaren.

Inspiratie opdoen voor de kletspot?

Zie onderstaand voorbeeld voor het verwelkomen van een nieuwe collega. We hebben een onderscheid gemaakt in: vraag, stelling, dilemma en opdracht.

Vraag: Hoe kan ik een nieuwe collega warm welkom heten?

Stelling: Iedere nieuwe collega zou een buddy moeten krijgen om hen sneller in te werken en zich comfortabeler te voelen op de werkvloer.

Dilemma: Een nieuwe collega twee volle dagen op de werkvloer laten meelopen óf hen een algemeen introductieprogramma laten volgen waarin zij onder andere dieper ingaan op de kernwaarden en werkwijzen van de organisatie.

Opdracht: Schrijf drie dingen op die een nieuwe collega echt moet weten. Vergelijk daarna je lijstje met collega’s. Hebben jullie hetzelfde opgeschreven? Deze lijstjes kunnen een gemeenschappelijk begrip en verwachting creëren binnen het team.

Aan de slag!

Met zijn verrassende vragen en opdrachten heeft de kletspot bewezen dat gesprekken niet alleen leerzaam, maar ook vermakelijk kunnen zijn. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om de kletspot bij jou op de werkvloer in te zetten!


Geef je reactie